Tüm enstrümanlarda olduğu gibi Yan Flüt çalarken de en önemli şeylerden biri doğru tonda çalmaktır. Bu nedenle doğru bir tona sahip olmak için yapılan etütler ve egzersizler, flütte uzmanlaşmak için atılan en önemli adımların başında gelir.

Yan flüt kursu hakkında ayrıntılı bilgi için Buraya Tıklayın..
İyi Bir flütist olmak isteyen kişi, doğru duruş, tutuş, boğazı açma, nefes, dudak pozisyonu, parmak pozisyonu gibi birçok aşamayı sabırla yapabilmelidir. Flütten doğru ve temiz bir ses alabilmek için ton rengi, sesin pürüzsüzlüğü, hacim, vibrato, ses üretimi önemli unsurlardır. Bu nedenle her ne kadar bize külfet ya da sıkıcı gelse de bu egzersizleri düzenli olarak yapmak enstrümana hakim olmak için yapabileceğimiz en önemli alıştırmaların arasında yer almaktadır. Ton; yalnızca flütten elde edilen bir tını değil, aynı zamanda flüt ve flüt çalan birey arasındaki birleşimden de oluşmaktadır. Bu nedenle enstrümanınıza ne kadar hakim olursanız, o denli temiz ve doğru bir ton elde edebilirsiniz.
Peki flütten doğru ton almak için yapılması gerekenler nelerdir?
Doğru Duruş
Flüt çalarken, özellikle de ton egzersizleri yaparken en önemli noktalardan biri doğru bir duruşta duruyor olmaktır. Egzersizleri yapmak için ağırlık iki ayağa eşit şekilde dağıtılmalı ve dik bir şekilde başlamaya hazır bir konumda durulmalıdır.
Enstrümana Hakimiyet
Flüt egzersizlerini yaparken doğru bir duruş kadar önemli diğer bir husus ise enstrümanı doğru şekilde tutarak ona hakim olmaktır. Flütü doğru tutmak için ağırlığı bilekler ve ön kollara verilmelidir. Parmaklar perdeye paralel şekilde, yakın ve gevşek şekilde tutulmalıdır.
Dudak Ve Ağız Pozisyonlarına Dikkat Etmek
Flüt çalarken parmaklarımız kadar önemli bir diğer nokta ise dudak ve ağız pozisyonlarımızın doğru olması ve doğru bir üfleme yapabilmektir. Flüt çalarken dudaklar serbest bırakılmalı ve çalınan oktava göre hava akımı yönlendirilmelidir. Aynı şekilde ağız boşluğu olabildiğince geniş tutulmalı ve dil, alt damağa doğru çekilmelidir.
Bir diğer yandan doğru nefes vermek de önemlidir. Bu nedenle flüte üflerken nefesin boğazımızda herhangi bir pürüze takılmaması, doğrudan üfleme yapılması son derece önemlidir. Bu şekilde bir üfleme ile naif ve temiz bir ton kolaylıkla elde edilebilir.
Kendini Dinlemek
Diğer enstrümanlarda olduğu gibi flüt çalarken de kendini dinlemek en önemli noktalardan biridir. Flüt çalarken yaptığımız hataları fark etmek için aklımızın bir ucunda sürekli kendimizi dinlemek, çıkan ses konsantre olmak gerekmektedir. Eğer bu çalma esnasında bizi zorluyorsa, ses ya da video kayıt cihazları ile çalışmayı kaydedip daha sonrasında izleyerek hatalarımızı görmemiz bizi geliştirecek ve aynı hataları tekrar yapmamızı engelleyecektir.
Eğer bütün bu maddelere dikkat ederek flüt çalışmaya devam edersek, düzenli egzersizler aracılığı ile kısa sürede istediğimiz tonu elde etmemiz kaçınılmazdır. Tabi ki bu konuda iyi bir eğitmen ya da sizi yönlendirecek bilgili bir flütist işinizin çok daha kolay olmasını sağlayacaktır.