Yan Flüt Parçaları

Genellikle caz ve pop müzikte ve daha geleneksel parçalarda kullanılan yan flüt, nefesli  enstrümanlar ailesindeki en yüksek sese sahip enstrümandır. Tüm yan flütler tahtadan yapılmadığı için isim biraz kafa karıştırıcı olabilir, ancak ses üretme şekli nedeniyle flüt bir nefesli çalgı olarak adlandırılmıştır.

Yan Flüt aynı zamanda çok yönlü bir müzik aletidir, solo biçimde çalınabilir veya melodiyi taşımaktan sorumlu tutulabilir.

Eğer flüt çalmayı düşünüyorsanız, flütü, üç farklı bölümü ve özel işlevleri hakkında bilgi edinmelisiniz…

Baş Eklem

Bu, yan flütün ağza dokunan ve anahtarı olmayan kısmıdır. Baş eklemde, flütün tonlamasını ayarlamak için hareket ettirebileceğiniz akort mantarını da bulacaksınız.

Gömme plakası olarak da adlandırılan dudak plakası, aynı şekilde kafa ekleminde bulunur. Dudak plakası, müzisyenin flüt çalmak için alt dudağını dinlendirdiği yerdir. Eğimli bir dudak plakasını üflemek, düz bir dudak plakasına göre daha kolaydır.

Ağız deliği olarak da bilinen hava deliği, aynı şekilde kafa ekleminde yer almaktadır. Hava deliği, müzisyenin ses üretmek için havayı üflediği yerdir. Oval şekilli veya yuvarlak bir dikdörtgen olabilir. Daha büyük bir ağız deliği düşük notaları desteklerken, küçük bir ağız deliği yüksek notaları destekler.

Vücut Eklemi

Bu, flütün en büyük kısmıdır. Vücut eklemi baş ve ayak eklemini birbirine bağlar ve anahtarların çoğunu içeren parçadır.

Belirli bir perde üretmek için tuşlara basılır. Uygun ses kalitesini elde etmek için tuş takımlarının ve yayların iyi durumda olması önemlidir.

Anahtarların yanı sıra, gövde ekleminde akort sürgüsü ve zıvana da bulacaksınız. Bunlar öncelikle flütü akort etmek için kullanılır.

Ayak Eklemi

Bu, flütün en kısa kısmıdır. Ayrıca birkaç anahtar içerir. Ayak ekleminde, oluk gövdesindeki tuşların ortasına hizalanması gereken bir çubuk vardır.